Om te kunnen musiceren bij onze vereniging is het belangrijk dat muzikanten over de juiste speeltechniek beschikken en zich een goede voorstelling kunnen maken van hoe muziek zou moeten klinken. Zowel beginnende als gevorderde muzikanten kunnen via onze vereniging een muziekopleiding volgen. Op dit moment starten beginnende muzikanten met geen of weinig muzikale kennis bij Let’s Play! Om daarna door te groeien naar Yep en/of Jeugdorkest en uiteindelijk te eindigen bij de Slagwerkgroep of het Harmonieorkest.
Opleidingen
Om goed muziek te leren maken is het belangrijk om individueel les te nemen. Over het algemeen gaan muzikanten van onze vereniging daarvoor naar de muziekschool Art4U, die ook een dependance heeft in Bergeijk. Dit is niet verplicht, maar wordt wel gestimuleerd. Andere vormen/aanbieders van individuele muzieklessen zijn natuurlijk ook mogelijk.
Kijk voor meer informatie over de opleidingen van Art4U en de kosten op www.art4u-kunsteducatie.nl.
Echo der Kempen is trots op het niveau waarop dit moment gemusiceerd wordt en wil dat niveau graag behouden. Daarom zijn we bereid om de kosten voor A- B- C- en D-opleidingen van Art4U deels te vergoeden aan onze muzikanten. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met het secretariaat.
Examens Art4U
Een beginnende muzikant legt na 2 á 3 jaar les bij Art4U het A-examen af, afhankelijk van het instrument en de vorderingen. Na het behalen van het A-examen (maar soms eerder) mag je naar het Jeugdorkest. In de volgende twee jaar werk je toe naar B-examen. Het B-niveau is de minimale eis om mee te kunnen spelen in het Harmonieorkest, maar het behalen van het C- en D-diploma wordt wel geadviseerd en gestimuleerd.
Instrumenten
Bij het Jeugdorkest en het Harmonieorkest worden over het algemeen uitsluitend blaas- en slagwerkinstrumenten gespeeld. Mensen die een ander instrument willen bespelen kunnen echter ook terecht bij onze vereniging.
Er zijn allerlei instrumenten te vinden in een Harmonieorkest en Slagwerkgroep. De blaasinstrumenten worden onderverdeeld in hout en koper. (Of een instrument tot hout of koper gerekend wordt, heeft niets te maken met het materiaal waarvan het gemaakt is, maar met de manier waarop die trilling van de lucht wordt gemaakt; met de lippen of met behulp van een riet). Bij het slagwerk is er een onderverdeling in melodisch en ritmisch slagwerk.
Hieronder enkele instrumenten die veel voorkomen binnen onze vereniging:
- Trompet
- Klarinet
- Kleine trom
- Trombone
- Hobo
- Xylofoon
- Hoorn
- Fagot
- Drumstel
- Euphonium
- Dwarsfluit
- Bekkens
- Bas
- Saxofoon
- Pauken
De instrumenten Trompet en Klarinet en Kleine Trom staan niet voor niets bovenaan in het schema. Dit zijn zogenoemde basisinstrumenten. Als je trompet, klarinet of kleine trom kunt spelen, kun je later heel makkelijk op een ander instrument overstappen. Je snapt natuurlijk wel dat als je 12 jaar oud bent je nog niet op een grote Bas of een Bariton Saxofoon kunt gaan spelen. Wij raden dan ook iedereen aan om met trompet, klarinet of kleine trom te beginnen!
Leerlingen krijgen voor zover voorradig bij de vereniging een instrument in bruikleen. Je hoeft dus niet zelf een instrument aan te schaffen. Ook niet voor de lessen van de muziekschool.
Voor rieten van houtinstrumenten kunnen leerlingen terecht bij de EDK. De rieten krijg je dus via de vereniging. Ook voor lesboeken kun je in principe bij de EDK terecht.