Orkesten – Harmonieorkest

Het Harmonieorkest is het grootste orkest binnen Echo der Kempen. Het telt een dikke 70 muzikanten, die onder leiding staan van Frank Steeghs. Hij nam in de zomer van 2013 het dirigentenstokje over van Jo Conjaerts.

Het harmonieorkest geeft ieder jaar vaste concerten zoal het voorjaars-, najaars- en kerstconcert. Daarnaast werkt het ook regelmatig mee aan thema- en Promsconcerten. Ook op straat is het harmonieorkest, samen met de slagwerkgroep, regelmatig te zien tijdens aubades en serenades. Bijvoorbeeld op Koninginnedag, bij 50-jarige bruiloften, tijdens carnaval en andere festiviteiten in Bergeijk.

Het harmonieorkest heeft er nadrukkelijk voor gekozen niet in de (bijna semiprofessionele) concertafdeling uit te komen, maar in de eerste divisie (voorheen vaandelafdeling). In die eerste divisie behoort het tot de top van Nederland.

De repetitieavond van het harmonieorkest is op maandagavond van 20.00 uur tot 22.30 uur in Theater de Kattendans. Kom vooral een keer luisteren!

frank_steeghs

Frank Steeghs

Frank Steeghs werd op 10 februari 1967 geboren te Beesel (L). Vanaf zijn tiende jaar speelde hij in het plaatselijk harmonieorkest. Frank Steeghs studeerde trompet en ha-fa-directie aan de conservatoria van Maastricht en Utrecht. Docenten waren: Theo Wolters, Rien Rats, Sef Pijpers, Danny Oosterman en Jan Cober.

Tijdens zijn studie speelde hij in het Nationaal Jeugd Orkest en in het European Community Youth Orchestra. Als 1e trompettist was hij 12 jaar verbonden aan het orkest van de Hoofdstad Operette te Amsterdam. Momenteel speelt hij als remplaçant in vrijwel alle beroepsorkesten van Nederland. Op het gebied van kamermuziek was hij actief in het Aquarius Ensemble, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, het Stravinsky Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble en Combattimento Consort Amsterdam. 

Frank Steeghs is als dirigent verbonden aan Muziekvereninging St. Caecilia America, harmonie Eendracht Meijel en harmonie St. Cecilia St. Anthonis en Koninklijke harmonie Echo der Kempen Bergeijk. Als gast werkt hij met het gerenommeerde RadioBlasOrchester Leipzig en het Score Jazz-Orkest. Op het internationale festival voor blaasorkesten te Praag won hij in 2003 de prijs voor beste dirigent van het festival. Naast het spelen en dirigeren is hij voor 1 dag in de week verbonden aan de muziekschool van Venray als docent klein koper. 

In twee jaar tijd heeft Frank Steeghs de tweede fase van de Masteropleiding Hafa-directie gevolgd aan het conservatorium van Maastricht. Deze opleiding heeft hij gevolgd bij Jan Cober. In juni 2007 heeft hij met succes deze opleiding afgerond. Op 19 juni verdedigde hij zijn stelling: “De blaasmuziek kan in artistiek opzicht flink verbeteren als het verplicht repertorium wordt vervangen door een top 100 aller tijden”. Hiervoor behaalde hij een 8,5. Ook de instrumentalisatie leverde hem een 8,5 op. Op 26 juni was het praktijkgedeelte aan de beurt. Hij deed dit in Leipzig in de Peterskirche met het Rundfunk-Blasorchester Leipzig als examenorkest. Hier leidde Frank het orkest door onder meer Octet for wind ensemble van Igor Stravinsky, Symphonic Dances van Fikret Amirov en Fantasy Variations on a Theme by Niccolo Paganini van James Barnes. Dit praktijkgedeelte sloot hij af met maar liefst een 9. Deze mooie resultaten leveren hem de status van Master-dirigent op.

Scroll naar top