De vereniging – Historie

harmonie_oud

De Echo der Kempen werd op 21 oktober 1887 als fanfare opgericht en werd daarmee een van de vele dorpsorkesten met aanvankelijk een puur plaatselijke reputatie.

In 1929 werd het korps lid van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen. Vanaf die tijd ging men zich inspannen om de muzikale top te bereiken. De landelijke en later zelfs internationale successen werden behaald onder leiding van achtereenvolgens: Frans van Abeelen, Henri Arends, Chris Hengeveld, Piet Stalmeier,  Dick Koster en Jo Conjaerts. Sinds 1 juli 2013 is Frank Steeghs de dirigent van de Koninklijke Harmonie Echo der Kempen.


Predicaat koninklijk

Eind 1950 verkreeg de fanfare het predicaat Koninklijk, een niet geringe onderscheiding die steeds zeldzamer wordt. In 2010 verlengde Hare Majesteit, Koningin Beatrix, het predicaat Koninklijk opnieuw voor 25 jaar.

In 1961 besloot de vereniging van instrumentatie te veranderen en verder te gaan als harmonie. Al in 1962 werden de eerste concerten gegeven als harmonieorkest.


Concoursen

Opnieuw volgden vele successen. In 1980 werd de Koninklijke Harmonie Echo der Kempen winnaar van het topconcours en werd daardoor KNFM-landskampioen bij de harmonieorkesten in de (hoogste) vaandelafdeling. Deze titel werd in 1997 opnieuw behaald.


Serenades en optredens in de gemeente Bergeijk

Het wedstrijdelement via concoursen gaat de Echo der Kempen niet uit de weg. Nog belangrijker dan het deelnemen aan concoursen acht men de beleving van het verenigingsleven binnen de Bergeijkse gemeenschap. Harmonie Echo der Kempen heeft als thuisbasis De Kattendans in Bergeijk.


Concerten

Ieder jaar geeft het harmonieorkest diverse uitvoeringen. In het voorjaar en najaar zijn er de vaste concerten. Ook heeft het orkest sinds 1969 de traditie om samen met het Bergeijks Gemengd Koor d’Eyckelbergh op eerste Kerstdag een Kerstconcert te verzorgen in de oude hofkerk van Bergeijk.

Themaconcerten

Door Echo der Kempen worden regelmatig  themaconcerten georganiseerd. In 2002 was dit het sprookjesachtige themaconcert “Er was eens”. In 2004 was het thema “Las Vegas”, in 2006 “Sotto il Sole d’Italia” met medewerking van tenor Roberto Miani en sopraan Tiziana Valvasorri. In 2008 was het een themaconcert met Russische muziek. Aan dit “Russkaja Koncert” werkten als solisten mee: Victor Strelchenya en Alexander Krasnodubski van de Staatsopera te Minsk. In 2012 was de titel van het Galaconcert t.g.v. 125 jaar EdK  “The Masters” m.m.v. de Portugese zangeres Sofia Vitória en zanger Stephan Beerens. Het jubileumjaar werd afgesloten met de “Déjà Vu theatershow”, in het monumentale gebouw “De Ploeg”. Het was een muzikale show met een terugblik op 125 jaar wereldgebeurtenissen.


Concerten met solisten

Ook heeft het harmonieorkest concerten verzorgd met de Brabantse zanger Gerard van de Maasakkers waarvan ook CD- opnames zijn gemaakt. Ook de Limburgse zanger Gé Reijnders heeft samen met Echo der Kempen twee concerten verzorgd.


Rabobank Proms concerten

In opdracht van Rabobank Bergeijk heeft Echo der Kempen in 2007, 2008 en 2011 promsconcerten verzorgd. Concertavonden met een variërend aanbod van klassiek tot pop waarbij diverse lokale artiesten werden begeleid door het harmonieorkest. Deze avonden waren zeer succesvol en geliefd bij een groot publiek

HARMONIEORKEST

In 1961 besloot de vereniging haar instrumentatie te veranderen, waardoor het fanfareorkest werd omgeturnd tot harmonieorkest. Al in 1962 werden de eerste concerten gegeven als harmonieorkest. Opnieuw volgden vele successen. In 1980 werd de Koninklijke Harmonie Echo der Kempen winnaar van het topconcours en werd daardoor KNF-landskampioen bij de harmonieorkesten in de (hoogste) vaandelafdeling. Deze titel werd in 1997 opnieuw behaald.

Het wedstrijdelement via concoursen gaat de Echo der Kempen niet uit de weg. Nog belangrijker dan het deelnemen aan concoursen acht men de beleving van het verenigingsleven binnen de Bergeijkse gemeenschap. Daarnaast verzorgde men, behalve in Nederland, ook optredens in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg. In 1989 werd de Echo der Kempen in het toenmalige Tjecho-Slowakije algemeen winnaar van het internationale concours voor grote blaasorkesten te Ostrava.

Het Harmonieorkest staat sinds 1 juli 2013 onder leiding van dirigent Frank Steeghs, die daarbij Jo Conjaerts opvolgde als 1ste dirigent. Wekelijks wordt onder zijn leiding gerepeteerd op maandagavond van 20:00 uur tot 22:30 uur in de theaterzaal van De Kattendans.

SLAGWERKGROEP

In 1949 werd de Echo der Kempen uitgebreid met een tamboerkorps. In 1957 kreeg dit tamboerkorps een nieuwe impuls met de oprichting van een jeugddrumband.

Deze jeugddrumband werd in de loop der jaren steeds volwassener, wat vooral in de prestaties tot uiting kwam. Het tamboerkorps behaalde in de zeventiger jaren de eerste grote resultaten. Er ging in die periode geen jaar voorbij zonder concoursdeelname van de actieve drumband.

In de tachtiger jaren werd nog meer furore gemaakt. Vele landskampioenschappen werden in die tijd behaald op het KNF-topconcours.

In het begin van de negentiger jaren werd de omschakeling gemaakt naar slagwerkgroep en werden de successen voortgezet bij de podiumconcoursen. Ook internationaal wist de slagwerkgroep waardig voor de dag te komen. Zo werden reeds optredens verzorgd in Merano (Italië), Gerlingen (Duitsland), Saint André (Frankrijk), de stad Luxemburg, Ostrava (Tsjechië) en Vöcklabruck (Oostenrijk).

Op het Wereld Muziekconcours te Kerkrade werd in 1993 voor het eerst een wedstrijd gehouden voor podiumslagwerk. Hierbij behaalde de slagwerkgroep van “Echo der Kempen” de gouden WMC-medaille.

Tijdens het WMC van 1997 werd deze prestatie geëvenaard en werd opnieuw de gouden WMC-medaille behaald. De slagwerkgroep van de Koninklijke Harmonie “Echo der Kempen” staat onder leiding van Fons Coenen, die niet alleen dirigent is maar ook vele composities op zijn naam heeft staan. Met het oog op de toekomst is in 2001 een jeugdslagwerkgroep opgestart, de “Young Echo Percussion” (YEP) met een overweldigende belangstelling. Slagwerk slaat aan in Bergeijk!

De Slagwerkgroep staat onder leiding van de Bergeijkse dirigent Fons Coenen. Wekelijks wordt onder zijn leiding gerepeteerd op woensdagavond van 20:00 uur tot 22:30 uur in de theaterzaal van De Kattendans.

JEUGDORKEST

Het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie “Echo der Kempen” werd opgericht in 1967. Het doel was om jonge muzikanten op te leiden voor het grote orkest. Hoe kun je dat nu beter doen, dan ze in een jeugdorkest bij elkaar te zetten.

Al snel was het jeugdorkest in staat om ook zelfstandig uitvoeringen te geven. De traditie werd gezet, dat het jeugdorkest eenmaal per jaar een optreden verzorgde op het zogenaamde donateursconcert. Maar er werden steeds meer activiteiten gezocht voor de jeugd.

We gingen met het jeugdorkest ook buitendorps, en er ontstonden uitwisselingen met andere jeugdorkesten. Met name door de oprichting van de jeugdcommissie in 1989 als onderdeel van de vereniging, werden o.l.v. Cis Scheer vele activiteiten geïnitieerd. Het jeugdorkest heeft een geheel eigen gezicht gekregen en heeft dat nog.

Het huidige jeugdorkest is in staat zelfstandig optredens te verzorgen en doet dit in binnen- en buitenland, op festivals en concoursen, maar ook worden eigen concerten gegeven.

Het jeugdorkest staat onder leiding van dirigent Frank Brouwers. Wekelijks wordt onder zijn leiding gerepeteerd op maandagavond van 18:45uur tot 19:45 uur in de theaterzaal van De Kattendans.


YOUNG ECHO PERCUSSION (YEP)

Een enthousiast team van eigen instructeurs heeft zich vanaf het moment van oprichting (2001)  ingezet om deze jongste telg van Echo der Kempen te instrueren en te begeleiden. Door ervaring en met gerichte scholing heeft het team van instructeurs in de loop der jaren de eigen bekwaamheid verbeterd. YEP is uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van Echo der Kempen. De naam YEP is inmiddels ingeburgerd bij de Bergeijkse bevolking. Aan belangstelling van de jeugd, om toe te treden tot YEP, heeft het in de afgelopen beleidsperiode niet ontbroken.

Scroll naar boven