‘Hoog bezoek’ voor Harmonie Echo der Kempen in de Kattendans

20200322_A3_Poster_Bergeijk_1

HOOG BEZOEK – Harmonie Echo der Kempen ontvangt op zondag 22 maart ‘Koninklijk’ bezoek! Niet Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima of Prinses Amalia komt langs, maar wel de muzikanten van de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning (O&U) uit Beek en Donk. Eén van de beste amateurorkesten van Nederland! 

Het is alweer de tweede keer binnen een jaar dat Harmonie Echo der Kempen en Oefening & Uitspanning samen een concert geven. In mei 2019 ging de ‘Koninklijke’ uit Bergeijk op uitnodiging van burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek (waar Beek en Donk onder valt) op bezoek in Beek en Donk. Samen met O&U werd een prachtig concert gegeven dat werd afgesloten met ’t Hermenieke van Bergeijk. Dit is voor zowel de EDK als O&U het verenigingslied.

Op zondag 22 maart is het de beurt aan de muzikanten uit Beek en Donk om een bezoek te brengen aan Theater de Kattendans in Bergeijk. Het concert wordt afgetrapt door het thuis spelende orkest.

Les trois notes du Japon
Voor Harmonie Echo der Kempen staat 2020 in het teken van het concours in Veldhoven in november. Als voorbereiding hierop heeft het harmonieorkest onder leiding van Frank Steeghs alvast één concourswerk ingestudeerd. En wel het nummer ‘Les Trois Notes du Japon’, waarmee de componist Toshio Mashima zijn ‘Japanner-zijn’ laat horen.

Dit werk is geschreven voor Westerse orkesten en instrumenten, maar je hoort overduidelijk Japanse invloeden terug. Het eerste deel portretteert de parendans van kraanvogels. Als je goed luistert hoor je het flapperen van vleugels en de roep van de zowel het mannetje als het vrouwtje terug in de muziek.

Het tweede deel beschrijft een ravijn vol sneeuw en water in de winter en het derde en afsluitende deel is een collage van Japanse zomerfestivals. Kortom: een prachtig werk, waarmee Echo der Kempen hoge ogen hoopt te gooien tijdens het concours in november.

Lust voor het oor
Naast Les Trois Notes du Japon speelt Echo der Kempen ook nog de werken Dusk, Entry of the Boyars en Incantation and Dance. Let bij dit laatste nummer vooral eens op het slagwerk dat een hoofdrol vertolkt. Met name de maracas zijn een lust voor het oor.

Na de pauze is het de beurt aan de gasten uit Beek en Donk om hun kunsten te laten horen. Het orkest staat onder tijdelijke leiding van Harry Vorsselen. Hij nam per 1 januari het dirigeerstokje over van Fried Dobbelstein, die ruim tien jaar op de bok stond in Beek en Donk en het orkest drie keer naar een eerste prijs met lof der jury leidde. Daardoor mag O&U zich met recht één van de beste amateurorkesten van Nederland noemen.

Italiaans meesterwerk
In de Kattendans spelen zij onder andere Al Piemonte van de Italiaanse componist Carlo Alberto Pizzini. Dit symfonisch gedicht beschrijft de geschiedenis, de natuurlijke schoonheid en de beroemde ijverige werkethiek van de regio Piëmonte in Noord-Italië, waar de in Rome geboren Pizzini vele jaren leefde en werkte.

Na dit Italiaanse meesterwerk brengt O&U ook nog de werken Perfumes, Evening Prayer and Pantomime en Libertadores ten gehore. Kortom: dit concert mag je niet missen! Ga dus snel naar www.kattendans.nl bestel je kaarten voor deze ‘Koninklijke’ uitvoering van Harmonie Oefening & Uitspanning en Harmonie Echo der Kempen!

Locatie: Theater de Kattendans
Datum: zondag 22 maart
Aanvang: 14:00 uur

Scroll naar boven